Sunday, June 05, 2011

Cara buat website/ laman web sendiri (beginner)

UPDATE! (20/03/2016)
-Sebarang soalan sudah tidak akan di layan.



Sori kalau tutorial aku tunggang-langgang. Cara membuat website TANPA MENGGUNAKAN APA-APA SOFTWARE/PERISIAN~


Recommend webhost
http://hostinger.my
http://hostwitch.com/




Part 1 : Buat website


Part 2 :  Upload themes


Part 3 : Plugins

 


/*---------------------------------------------------------------
        {--------}  UPDATE! (22/11/12)  {--------}
--------------------------------------------------------------*/


Cara buat website komuniti/rangkaian sosial (MUDAH!)








KALAU TUTORIAL INI MEMBANTU, UCAPLAH THANKS SIKIT ! THANKS SEBAGAI ANONYMOUS PUN BOLEH !

p/s : Malu bertanya sesat jalan... (untuk membuatkan kerja saya lebih mudah, sila sertakan screenshot jika anda terdapat sebarang masalah dalam membuat website seperti yang ditunjukkan di dalam vide.)
Reactions:

84 comments:

  1. Woi...cuba try buat animation kat Muvizu...senang je kot...try le...

    ReplyDelete
  2. err....susah la...dah cuba dah...

    ReplyDelete
  3. kalau guna adobe dreamwaver yg trial, cmna ek?

    ReplyDelete
  4. klo nk buat website untuk sekolah pown sama je ker cara.

    ReplyDelete
  5. mcm mne nk wt web @ bsines web,untuk jual bli software??.. cntoh//= law org nk download software kte.. dye kne byar pada kte dlu..

    ReplyDelete
  6. Maaf semua...tak aktif sejak kebelakagan ini..
    Warisan Mek : Tak tahulah sebab aku tak pernah cuba yang trial punye

    shasha aleya : website untuk sekolah yang maca mana tu? sama je lah..

    shasha aleya : tak.

    Anon : ikut entri UPDATE aku yang aku tulis kat atas sekali ni...buat website pakai wordpress, pastu install template bisnes yang sesuai macam apa yang kau nak. superb

    Kalau akuu ada masa, nanti aku buat tutorial nak wat website cara yang lain...sekarang ni aku tengah sibuk gila nak PMR.

    ReplyDelete
  7. salam .leh tlg sy btl2 nk wat web sndri.tp xpandai cmpter..main game je pandai.

    ReplyDelete
  8. Tutorial dah edit....harap membantu...-_-
    Tak payah pening2 kepala buat website html..pakai wordpress pun dah superb.. (y)

    ReplyDelete
  9. Lepas saya tekan kat website saya tu...die keluar bende lain la...die kuar mcm satu site die tulis ''kongsi tips dan trik serta tutorial seputar coding,design dan graphic''......pastu ade tulis2 bahasa ape ntah....knape ye?

    ReplyDelete
  10. Ahmad Kamil Mohd Hamzah : Aik? Tak pernah berlaku kat saya pun sebelum ni. Cuba pastikan link tu betul2. Ntah2 silap link kot.

    ReplyDelete
  11. lepas time upload wordpress tu..mknenye ade satu file je la yg upload kan iaitu wordpress tu...tp dlm video awk tu,knapa ade tulis dua file yg diupload??

    ReplyDelete
  12. Ahmad Kamil Mohd Hamzah : Yang mana? Kat dalam video no 1 atau no 2?

    Memang betul la kena upload file wordpress je tapi kat dalam video tutorial yg ke-2 tu ialah 3 cara nak upload themes/template. Kalau skip tak nak upload themes pun takpe sebab website dah pun siap dengan hanya ikut video tutorial yang pertama. Faham ^_^"

    ReplyDelete
  13. Salam~
    Saya dah ikot semua tutor kamu ,,dan menjadi ... boleh tak teruskan lagi tutor kamu yang seterusnya ?

    ReplyDelete
  14. Ijah : Sabo. Masalah internet connection. Susah mau upload.

    ReplyDelete
  15. theme yg ke 3 tu name die aper?

    ReplyDelete
  16. Anonymous : Itu theme untuk plugin buddypress. Kau search je buddypress, banyak keluar theme macam tu. Tapi kena install plugin buddypress dulu la, baru theme tu berfungsi. Ini dah masuk ke tutorial lain dah. Kalau kau nak, aku boleh wat tutorial dia kendian...tutorial cara membuat website komuniti gitu.

    ReplyDelete
  17. k
    tlg wat kan
    ek
    please..........

    ReplyDelete
  18. Woi. Tu hah dah siap. Tapi agak berterabur sikit...

    ReplyDelete
  19. nak tnye nie npe mse bkak websites yang daa buat to
    belakang dia ada tulis wordpress
    dalam totorial tak ada pon....

    ReplyDelete
  20. Kau download wordpress kat wordpress.org ek? Kalau camtu, sebelum kau upload, kau extract kan file tu dulu. Lepas extract, dia ada keluar folder 'wordpress'. Kau buka folder tu, select all, pastu Add to Archive (.zip). Directory wordpress tu kena buang.

    ReplyDelete
  21. nape kt plugin xkluar pun buddypress
    nk actvkn mcm mne..

    ReplyDelete
  22. thanks , tp bole buatkn step by step tak?

    ReplyDelete
  23. EmaLyn : Kau install tak betul kot...reinstall la.

    kechix : Step by step susah la. Banyak benda nak buat. Ko ikut part 1 pun dah cukup. Part 2 dan part 3 just nak ajarkan korang benda basic untuk cantikkan website korang nanti.

    ReplyDelete
  24. baru jak nak try buat website . baru belajar la jawab nya . tapi tak dapat download wordpress.zip tu . knapa erk ? boleh tlong tunjuk ajar ? hehe

    ReplyDelete
  25. Patutnya boleh download. Aku letak dekat mediafire...

    ReplyDelete
  26. wow hebat bloeh x buat tutorial weebsite mcm facebook

    ReplyDelete
  27. Kalau betul-betul macam facebook tak boleh la...tapi sikit-sikit macam facebook, boleh.

    ReplyDelete
  28. trimahkasih gan infonya, akan gue praktekin deh,, mohon doanya, hehe

    ReplyDelete
  29. dah download wordpress tu tapi x boleh berfungsi pon..pening kepala aku buat nya..adoiii...

    ReplyDelete
  30. Adoiiii...apa yg x berfungsinya?? Ko dah ada web hosting ke belum?? -,-

    ReplyDelete
  31. Macam susah je tutorial dia..

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. salam, kenapa masa saya nak upload wordpress masa kat file manager tak boleh ek? apa maksud mesti upload_html?

    ReplyDelete
  34. Maaf, Cik Anon. Nanti saya update.

    Amal Sweeto : Tak boleh yang macam mana tu? Soalan kasi jelas contohnya, tak boleh upload sebab keluar error blablabla atau file cannot be compress ke camne. Paling mudah, bagi screenshot sikit.

    Maksud? Kena upload wordpress tu kat dalam folder public_htmlla....kalau x upload kat situ, tak jadi website lah.

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum admin,saya pun mempunyai masalah yg sama mse nk upload wordpress kat file manager..knpe ek? ke puncenye dr 000webhost tu sndiri? sbb stiap kli nk upload asyik error or no data received..da reload pon sme je

    ReplyDelete
  36. Yup. Nampaknya, error dari webhost itu sendiri la. Ada cara lain nak upload gak. Pakai ftp tapi lambat sikit la. Search google, cari software Filezilla.

    Dah download, login akaun 000webhost dan copy paste maklumat akaun webhost korang ke dalam Filezilla. Kalau x phm takpe. Download dulu, nanti baru sy ajar langkah seterusnya. Kalo x nk tunggu, boleh cari tutorial nak guna Filezilla tu kat internet. Seperti apa yg sy ckp tadi, pakai ftp, dia lmbt sikit la.

    ReplyDelete
  37. SALAM...SY DAH ADA BELI WEB HOSTING N DOMAIN NAME TAPI TAK RETI NAK PAKAI UNTUK BUAT WEB SITE...APA YANG PLU BUAT 1 OF ALL...

    ReplyDelete
  38. IMAN NUR KASIH :Pakai web hosting apa? Dan beli domain dari mana? Kalau beli domain kat tempat lain, web hosting kat tempat lain, benda pertama yg perlu dibuat lain la sikit.

    Apa² pun, dah ada web host, buat akaun baru pakai domain yang baru dibeli tu.

    ReplyDelete
  39. saya dah tukar hostname semalam..dan berjaya..cuma bila nak download wordpress 3.5.1 zip tu tak berjaya kenapa ek..
    lagi satu saya tak boleh nak buat folder zip tu...
    1. sbbversion window saya ker..
    2. Or ada yang saya missed step yang u tunjukkan lam vid tu...tapi rasanya dah ikut seme dah step...cuma bila nak download tu ..dia kata error la...banyak kali cuba ...sampai rasa nk give up jer.....
    please help me..

    ReplyDelete
  40. @boleh tak u tolong buatkan untuk part tu...sahaja yang lepas berjaya publish tu...sy boleh buat...

    ReplyDelete
  41. X tahulah apesal x boleh download. Saya check link dan download mcm biase boleh je. Cuba download lagi sekali, link saya dah update.

    ReplyDelete
  42. salam adek..akak nk tnya ni..klau macam akak ni dah ada webhosting n domain sendiri..so, akak nak guna 'port' apa dalam FileZilla tu...please..akak bru ja nak blajar buat website..mmng zero, x tahu apa ni..hehe

    ReplyDelete
  43. Wassalam..port takyah isi pun takpe. Kalau x boleh connect sebab port tu kosong, cuba letak 21.

    ReplyDelete
  44. aliya hudi . tolong contact saya , sangat perlukan website sebelum mggu depan isnin :(
    ini fb saya Siti Hajar AJ

    ReplyDelete
  45. dik tlg hbgi akk no 0179514342.. hajar..

    ReplyDelete
  46. Salam...

    saya dah ada domain di hosting hostinger. saya dah up load file ke file admin guna file zilla.

    domain saya http://usahawankambing.p.ht/

    tapi bila view kat http ia keluar index of je.. macam mana nak buat jadi web nak kena buat apa lagi?

    tolong bantu saya.. kalau boleh saya nak belajar lansung dari Aliya.. kalau boleh sms saya apa yang saya perlu buat di 011-14983073 Hasrul, kalau Aliya nak cas saya pun tak pe. janji Aliya boleh bantu ajar saya buat website.

    ReplyDelete

  47. macam mane nak add Aliya di FB?
    ni FB saya..
    Muhammad Irfan Iskandar Daniel

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. Assalam,buatkan boleh tak?nanty aku bayar...Urgent ni,kalu tak aq bayar then baru kau buat ...plzz urgent !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok² boleh...ada link contact x? twitter or fb ke..or emel je.

      Delete
  50. Fb je lh ,Nanty aq add , Xiao Faiz ..okey

    ReplyDelete
  51. akak xpandai laa..tp nk test tgk boleh ke x

    ReplyDelete
  52. buat webside gna hp blh ke? hihi

    ReplyDelete
  53. kenapa bila saya nak activate buddypress, dia kluar error

    php error
    Fatal error: Allowed memory size of 67108864 bytes exhausted (tried to allocate 7680 bytes) in /home/a9121236/public_html/wp-admin/includes/plugin.php on line 1308

    ReplyDelete
  54. Alhamdulillah..terima kasih byk2...tutorial awak ini sangat membantu..mudah difahami senang diikuti..sekarang saya dah berjaya buat laman web sendiri..sebelum ni ada cari cara2 nak buat laman web kat tempat lain tapi x boleh diharap..Alhamdulillah jumpa blog awak ni..video cukup menarik dan kreatif..terima kasih cikgu website saya, aliya..moga awak diberi ganjaran yang besar oleh Allah atas perkongsian yang sangat membantu ini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...sama-sama encik. :)

      Delete
    2. Hai.Boleh tak awk buatkan web untuk sy?Saya tk fhm caranya sbb video tu kabur

      Delete
    3. bukak video tu fullscreen & HD untuk lebih jelas.

      Delete
  55. Assalam.Saya tk fahamlah caranya.Boleh tak awk buatkan web untuk saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori..dah pencen buatkan website untuk orang. belajar wat sendiri..kalau tak sampai bebila pun tak pandai buat.

      Delete
    2. saya nk bt wbsite sndri tp xterer sgt sal komp ni. bleh x tlong guide sy?

      Delete
    3. saya busy...ikut jelah tutorial melalui video tu. x faham baru tanya,

      Delete
  56. thanks untk info ini..cuma sya nk tnya skit..pa beza blog dngan laman web??

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog fungsinya terhad. kalau website, macam² boleh buat contohnya buat website macam facebook. facebook tu bukan blog tapi website. paham?

      Delete
  57. wordpress file lebih 5mb tak bleh upload kat file manager.. cam mane eh..

    ReplyDelete
  58. salam free website nie boley buat lagi tak??

    ReplyDelete
  59. salam nak tye mcm mana nak buat website macam sendayu tinggi nye website

    ReplyDelete
  60. Sy dh Ikut step by step
    Tp sangkut bila click kat file manager.
    Dia cakap cm ni

    x
    File manager is not accessible at this time. Make sure that your domain is pointing to our nameservers.

    ReplyDelete
  61. tlong laaaaaaa...nak gak wat lmn web

    ReplyDelete
  62. tlong laaaaaaa...nak gak wat lmn web

    ReplyDelete
  63. boleh tak contact no nih 0136406876... saya sgt memerlukan pertolongan awk... tq

    ReplyDelete

 
biz.