Monday, May 23, 2011

Laman web sosial lah~!

Aku tahu, tajuk entri memang tah pape. Dah mlm2 camni aku mmg mls nak fikir bebanyak....Aku just nak borak2 ngan korang semua psl sosial network je. Ok, mukaddimah... First time aku pakai jaringan sosial ni time drjh 5 iaitu Friendster diikuti dgn facebook, myspace & lagi beberapa puluh website yg lain.. Tp cam x caya fb yg dianggap bosan oleh aku 3 tahun lalu sekarang ni dh mahsyur hingga dh jadi 1 fenomena...uhh...

Let's talk about social network..hmm, mmg bnyk giler la kat luar tu! Ni aku nak share ngan korg web2 yg korg patut tahu (even korg dh tahu..)~


Xiaonei.com
 Xiaonei ni salah satu social network yg popular gak kat China. Nama pun China, tak heranlah nampak cam sejibik tol cam facebook. Tp aku kecewa sbb laman web ni hanya untuk orang China je...x dapat aku nak merasa...

millatfacebook.com
Pernah dgr millatfacebook? Ni pun mmg nak tiru facebook gak. Anyway, laman web ni org Islam yg buat. Aku rasa ni lebih best dari facebook kot sbb dia ada bnyk sharing tab..err, misalnya, korg boleh tulis blog, tulis resepi, video, kuiz, poll, game and macam2 lah. Korg gak boleh custom design sendiri profile korg.

salingsapa.com





Satu lagi kembar siammm...salingsapa ni sebenarnya dicipta oleh budak 13 tahun namanya Muhammad Yahya Harlan. Aku prnh register ss ni dan aku sukakannya. Website ni x bnyk sgt beza dr facebook cuma ia mempunyai kelajuan yg aaaammmattt turbo! 1 saat je page korg dah siap load. Tu la yg aku suka tu ^^

Aper.my

 Yeah, ni social website org Malaysia~ Mmg cool giller la...

friendster.com


Ingat lagi Friendster? Aku time kecik2 dulu mmg resah gelisah kalau sehari x dpt online fs. Tp makin hari, makin tah pape tah aku tgk fs. Jujur aku ckp, kalau lah kat sini ada bnyk bebudak skola aku, mmg dah lama aku delete je facebook tu. Friendster mmg best giler ah(bg aku yg kuno nii..). Kita boleh custom design profile kita sendiri dan fs ni pun mcm blog gak...korang boleh letak lagu, gmbr, glitter text and yg sama waktu dgnnya....buat pengetahuan, fs ni org Malaysia dah beli! Majulah friendster demi negara~

Aku rindu friendster yg lama~! T^T
myspace.com
myspace mmg la 2nd popular slps facebook tp aku rs myspace ni makin booring. Cubalah korg baca status kwn korg kat myspace semuanya tulis 'booosan..'. Jgn nak membongak~! Aku rasa lagi best myspace dulu2 drpd yg sekarang ni. Disebabkan nak tiru facebook, myspace dh jadi tah pape..boo..

Tukar la balik ke asal!

p/s~Sape pandai? Ajar aku buat laman web cam youtube boleh tak? (SERIUS)
Reactions:

0 comments:

Post a Comment

 
biz.