Cara - cara nak install font baru di komputer

Assalamualaikum akak - akak dan abang - abnag sekalian . Hari ni sy nak buat sedikit kelainan lah . Sy nak ajar trik, tutorial psl komputer pulak . Hehe . First tutorial dlm topik ni ialah, cara nak install font baru kat komputer ! Maybe ada org kat luar sana tu x tahu cara nak install font . Cuma yg dia tahu adalah kerja meng-downloaddd aje . Ok takpe . Jom kita mula .

1) Bukak laman web ni :
    Jangan risau , dijamin tiada virus .

2) Download font pilihan hati korang .

3) Dah siap download , kalau type file tu ialah .rar , korang extract kan terlebih dahulu .
    Cara nak extract :
  • Letak file .rar tu di desktop korang .
  • Tekan right klik
  • Pilih Extract Here
4)  Klik icon START dan pilih Run...
     Pastekan ni di kotak Run.. dan tekan OK :
     C:\WINDOWS\Fonts
5) Drag dan drop font ( yang ber-type .ttf atau .otf ) kat situ . Nanti automatik keluar satu kotak yang tulis, Intalling font 1 of....

6) Dah siap ! Font baru telah sedia untuk digunakan di Microsoft Word , Photoshop dan sebagainya .

Related Posts

5 comments