Wednesday, April 26, 2017

3 website bagus yang anda mungkin tidak pernah dengar

1. ecwid


Zaman sekarang, terdapat banyak kaedah yang boleh dipilih oleh seseorang usahawan untuk membuka kedai online mereka sendiri. Macam-macam...tapi as for right now, kedai ig dan carousel lah yang paling popular. Namun, ig hanyalah merupakan satu laman sosial yang sepatutnya hanya berfungsi sebagai medium untuk mempromosikan produk atau menyampaikan berita. So, untuk meng-establish satu bisnes yang berjaya, seseorang usahawan perlulah mempunyai laman sesawang rasminya yang tersendiri agar kelihatan professional. Tujuan mempunyai laman sesawang sendiri juga adalah tak lain dan tak bukan, meng-install fungsi online store yang dikawal oleh sistem bagi menambah kepuasan pengalaman ber-shopping pelanggan.

Di website ecwid ni, korang boleh bukak online store dengan hanya sekelip mata secara percuma! Tak perlu susah-susah buat website from scratch, handle database semua ke apa sebab fungsi online store dari website ni boleh di-install di Blogger korang. Ya, Blogger. Walaupun percuma, untuk memilih kaedah pembayaran tertentu, iPay88 misalnya, korang still kena bayar untuk servis iPay88 tu (bayar kepada company ipay bukan ecwid). Kalau korang rasa website ni macam menarik, aku dah ready-kan satu demo untuk korang tengok sendiri betapa coolnya fungsi ecwid ni. Here's the demo website.




2. fakemailgenerator



Sila abaikan iklan 18+ itu. Seperti nama websitenya, website ini berfungsi untuk meng-generate emel palsu untuk anda. Sesuai digunakan untuk korang yang ingin mendaftar akaun di suatu laman web yang korang tak tahu bagus mana servisnya selagi tidak mendaftar sebagai ahli di situ. Kalau korang tak nak guna emel yang dia generate pun tak apa. Korang boleh ikut suka bubuh nama apa yang korang nak. Macam kat atas, aku letak 'sayasukaayamgoreng'. Tapi apa yang bagusnya tentang website ni kan....walaupun emelnya fake, korang still boleh receive emel. Sebagai contoh, korang buat akaun facebook pakai fakemailgenerator. Di fakemailgenerator, korang akan receive email confirmation untuk mengaktifkan akun facebook anda. Okay.....please jangan salah gunakan fake mail ni. Lol

3. gocardigans



Jangan salah faham, website ni bukanlah website menjual cardigan terpakai tetapi website untuk membuang tweet-tweet lama anda ke dalam tong sampah buat selamanya. Website ni sesuai bagi orang-orang yang ingin meng-delete tweet diorang secara banyak sekaligus. Kadang, kita nak delete tweet yang sangat lama tapi bila scroll-scroll, tengok-tengok dah sampai limit twitter tak kasi scroll. Kat gocardigans ni pun ada limit tweet yang dia paparkan tapi dia akan ajarkan caranya untuk korang retrieve tweet-tweet lama tu.

 Kenapa nak delete, baik buat akaun baru je? Well...semua orang ada reason yang tersendiri. Mungkin diorang selalu rasa insecure kalau tweet banyak-banyak atau rasa nak buang semua tweet-tweet lama dia yang memalukan?



Itu saja untuk hari ini. Aku tulis tak menyeluruh sangat so pepandailah korang explore sendiri website-website yang dimentionkan di atas kalau ada yang menarik perhatian korang. Kalau korang ada website lain yang korang rasa bagus dan ingin dikongsikan, silalah kongsikan diruang komen.


Cara bypass semua link shortener (adf.ly, linkshrink, ouo, linkbucks, bc.vc dll) / How to bypass all URL shortener with ads



Hi semua. Aku tahu, blog ni sangatlah dah tak teratur dah sekarang. Banyak post-post kat sini yang dah outdated sebab aku malas nak update. Tapi aku tak sampai hati nak delete blog ni sebab kekadang aku suka share knowledge baru kat orang. So ini bermaksud, kalau aku ada something nak share, aku akan tulis kat blog ni. Kalau takde, aku akan abaikan je blog ni dan kalau rajin, aku akan balas pertanyaan-pertanyaan korang.

Pada pos kali ni, aku nak ajar korang macam mana nak bypass semua link shortener yang buat duit. Apakah itu link shortener buat duit? Pernah tak, kau pergi satu website ni untuk download anime dan drama. Tapi link untuk download kat website tu semua pakai link shortener in which kau kena tunggu 5 saat untuk continue kepada link download sebenar. Korang tak rasa benda tu annoying ke? Besides, ada link shortener yang mengeluarkan ads yang melampau-lampau.

Pernah pakai extension Adblock Plus untuk Chrome? Aku pernah pakai dulu and it works, aku suka. TAPI......walaupun aku pakai adblock, at certain link shortener website, dia boleh detect kita pakai adblocker! Which means, walaupun ada adblock, kita still tak boleh bypass link shortener tu malah, langsung tak boleh proceed ke website sebenar sampai korang disable dulu adblocker. Annoying sungguh bukan?

Jadi, aku jumpa a new solution, iaitu AdsBypasser! Sebelum aku ajar korang macam mana nak install, kita kenal-kenal dulu dengan dia. :)

Apa yang korang kena tahu is, AdsBypasser ni boleh bypass lebih daripada 800 link shortener website but unfortunately, dia tak boleh block pop-up ads dan tak ada kat Chrome Store. Untuk install extension yang bukan dari Chrome Store ni yang tricky sikit. Jadi, kat sini, aku ajarkan korang 2 benda. First, macam mana nak install extension yang bukan dari Chrome Store. Second, aku ajar korang macam mana nak bypass link shortener yang ada ads. Aku tahu korang malas membaca so ikutilah video tutorial di bawah. Maaf, tak ada text, narration ke what so ever sebab aku pun malas~~


Tutorial ni adalah untuk pengguna Chrome sahaja. Kalau pakai Mozilla, cara dia sama je cuma kalau Chrome guna TamperMonkey, Mozilla guna GreaseMonkey. Dia jugak support untuk browser lain macam Safari dan Opera. Korang boleh bukak terus website diorang lah senang citer.

If you think this post is helpful, please comment thanks down below. Or perhaps you've better method than this, feel free to share your knowledge!



Friday, October 30, 2015

#1 Random Things: Movie

Lama gila tak update blog sebab takde idea langsung nak tulis apa. Dulu aku buat blog pun sebab nak buat duit. Tapi hampeh...bertahun tahun, still RM5 dalam nuffnang. Hahaha. Harini...aku nak tulis some random things yang tetibe terlintas kat fikiran aku. Tapi dalam post ni, aku nak cakap pasal Movie je sebab 'things' yang aku nak tulis tadi tetibe hilang tah ke mana. Maybe akan aku tulis kat post2 yang akan datang.

Movie

Dulu aku pernah teringin nak jadi pengarah filem. Aku nak buat filem yang canggih2 dan best gila. Aku nak buat filem yang orang Melayu takut nak buat atau tak pernah buat. Aku nak buat filem macam filem Hollywood. Sebenarnya, sekarang pun aku masih simpan lagi cita2 nak jadi pengarah filem. Minat tu mula berputik everytime aku tengok citer Hollywood kat pawagam. Cerita macam Real Steel, Mission Impossible: Ghost Protocol, Jack the Giant Slayer,  Pacific Rim, Maleficent dan banyak lagi betul2 buat bulu roma aku meremang. Aku sangat kagum dengan kesan khas dan CGI dalam filem2 Hollywood serta idea2 diorang untuk cipta satu storyline dan karakter yang hebat. Kadang, yang mana satu orang betul, mana satu ciptaan komputer pun kita tak boleh nak beza sebab nampak real sangat. Tapi, sekarang aku nampak macam filem2 tempatan sudah sikit2 membangun...

Actually bukan benda tu yang aku nak citer sebenarnya. Aku nak komen pasal movie bergenre cinta atau movie yang ada selitkan sedikit pasal percintaan. Aku tak suka cerita cinta yang nampak mudah. Contoh, macam most Hollywood movies, baru kenal sehari dua, dah bercium, dah bawak balik rumah dan sebagainya. Kadang buat aku rasa benci kat movie tu sebab aku rasa macam..."Aik? Senangnya?". Ok,...maybe tu disebabkan citer omputih...omputih kan kau tahu lah budaya dia macam mana...asyik2 nak berseronok.

Kalau aku jadi pengarah filem dan ingin membuat filem berunsurkan percintaan, kemungkinan besar aku akan buat cerita cinta yang sedih like cinta bertepuk sebelah tangan. Cerita yang sedih tak semestinya kena berakhir dengan watak utama dia mati. Sebab apa aku nak buat cerita macam tu? Sebab pada sudut pandangan aku, bukan senang nak cari cinta. Bukan senang macam buku terjatuh pastu terpegang tangang pastu dua dua suka sama suka. Not like that. Bagi aku, ya kita boleh jatuh cinta at anytime tapi adakah senang untuk orang yang kita suka, suka kita balik? Even kau cantik gila pun, ramai orang suka kau, tapi mesti ada orang yang nampak kau macam biasa2 je. Mesti. Sebab apa? Sebab cantik itu subjektif. Definisi cantik bagi setiap orang adalah berbeza. Sebagai contoh, bagi kau, mata sepet, muka lonjong, hidung mancung itu cantik tapi bagi aku, mata bulat, hidung besar, muka petak itu cantik. Cinta bukan diukur dari segi rupa paras semata-mata tapi juga diukur dari aspek2 lain seperti personaliti. TAPI bende pertama yang korang akan pandang of course, yang cantik kan? Jangan nak tipu. Lumrahlah kan...manusia suka akan kecantikan.

Back to topic asal. Sejujurnya, aku tak expert pun pasal cinta sebab aku tak pernah in a relationship  before (pernah sekali tapi tak sampai seminggu sebab aku tak suka laki tu pun sebenarnya :v). Aku suka akan kisah cinta yang 'impossible'. Contoh orang miskin dengan orang kaya (atau cinta beza taraf), cinta antara guru dengan anak murid, cinta antara darah daging atau cinta sama jantina.

Pernah tak waktu sekolah menengah dulu kau jatuh cinta kat cikgu practical korang? Atau tak kisah lah cikgu practical ke cikgu dah dekat nak pencen ke. Bagi aku, it's not impossible for the relationship to happen sebab mak bapak aku sendiri pun jurang perbezaan umur adalah 20 tahun. Not impossible jika kedua2 pihak dah ada akal dan dah matang. Tapi pada pandangan certain people, it's satu benda yang hina bila cikgu dengan anak murid tu in a relationship. Orang akan anggap...cikgu ni pergi sekolah tugas dia mengajar anak murid supaya jadi orang berjaya bukannya cari jodoh di kalangan budak sekolah. Walaupun relationship diorang tu sebenarnya possible untuk berjaya, tapi, bagaimanakah diorang akan handle cacian dan hinaan orang lain? Adakah diorang akan give up sebab tak tahan dengan cacian orang sedangkan hati masing2 masih ada rasa sayang? Adakah watak2 utama boleh bersabar? Apakah decision yang watak utama akan buat? Tinggalkan orang yang mereka cinta? Bunuh diri? Move on dengan orang lain? Yakinkan orang lain? Haaa...same goes to cinta antara darah daging and yang sama jantina. Bezanya, this kind of relationship will never be possible sampai kiamat. Cinta antara darah daging ni bukan macam tinggal satu rumah lepas tu tetiba tersuka. Macam mana kalau tetiba kau dapat tahu rupa2nya fiance kau adalah adik kau sendiri? Ha..dah nak kawin ni...dah siap plan wedding lagi...sekali dapat berita macam tu. Haha...kisah cinta sama jantina ni...aku nak tengok macam mana watak dia hold emotions dia. Sebab like aku cakap, you can fall in love at anytime...maybe hari ni kau straight tapi tetiba Allah nak bagi kau dugaan sikit, kau tersuka kat pengkid ke camne. So...kat sini, aku nak lihat, macam mana  watak utama dia melawan perasaan suka tu. Adakah dia berjaya? Adakah tidak? Kesimpulannya, aku suka cerita cinta yang pelik2 semua camni sebab nak tengok watak2 dia buat decisions selain mengetengahkan yang perasaan suka, it's not a choice and it's not easy to change.

Ok...itu semua kisah cinta yang dikategorikan sebagai 'tak normal'. Bukan aku tak suka cerita cinta yang ada happy ending...aku suka cerita yang mengajar something kepada penonton2. Ajar pasal realiti kehidupan dan berhenti daripada berfantasikan kisah cinta yang agak mustahil untuk berlaku in real life. Relationship goals la pe semua tu...maybe, ya, sesetengah orang tu dia agak beruntung...kisah cinta dia senang dan dikurniakan kekasih yang sweet2 kononnya tapi tak semua orang beruntung kay. So how about we create a love story yang menyentuh hati penonton. Pernah tengok cerita 5 Cm Per Second? Ha...aku nak penonton rasa macam apa yang aku rasa time tengok cerita tu. Cerita yang bagus adalah cerita yang orang boleh relate in real life diorang. Kalau nak buat citer merepek, tulis cerita fantasi je terus senang. Aku cakap camni maybe sebab ada banyak lagi cerita cinta yang best aku masih tak tengok (aku dah tengok TFOS dan awal2 lagi aku tak suka) kot...jadi kalau korang rasa ada cerita cinta yang rasa2 nya lain daripada yang lain or cerita cinta yang bebetul feeellsss, silalah rekomen kat aku.

P/S: Dalam otak aku ni penuh dengan idea nak buat kisah cinta tapi malas nak tulis atau lukis..

Wednesday, April 29, 2015

Convert torrent kepada direct link

Assalamualaikum semua~ (。´∀`)οΎ‰

Dah lama gila tak tulis apa-apa kat blog ni. Hari ni tetiba aku terasa cam rajin sikit nak nulis. So kat sini aku nak share sedikit ilmu pengetahuan aku yang aku dapat beberapa bulan lepas dari internet (aku tak ingat apa website tu tapi yang aku ingat ia didirikan oleh orang melayu) kepada korang yang suka mengdownload movie or download pape jelah.

Sesetengah orang tak suka torrent (aku ler) sebab speed download kena ikut bilangan seeder. Bagi mereka yang tak ada seedbox, kadang-kadang, walaupun ada internet connection yang laju pun, speed download dia tak tetap sebab bila download torrent, kita bukan sahaja meng-download, tapi meng-upload (seed) sikit sikit. Pastu, bila kita off PC, torrent tu pun akan otomatik ter-pause download. Jadi, kita mesti akan cuba mencari ikhtiar lain untuk download file yang kita nak tu. Nak beli seedbox, mahal. Nak cari link lain kat internet, tak jumpa. Last-last, kita akan terfikir untuk menukarkan file torrent tu kepada direct link.

Ada banyak website yang menyediakan servis menukarkan torrent kepada direct link. Tapi, kebanyakan website, servis & function dia limited. Contohnya, file tak boleh lebih 1 GB lah, storage limited lah, tak boleh guna link magnet lah, kena tunggu lama untuk convert lah. Mungkin, korang pun tahu dan ada guna servis dari website lain sebelum ni.....ha ha. But disebabkan aku suka guna servis dari website ni, so aku pun nak rekemenkan lah korang guna website ni. Website HIVE !


Ok, tak payah banyak buang masa lagi, let's start the tutorial on how to convert torrent to direct link!

Step 1


Apa-apa hal, korang mesti lah kena daftar dulu. Aku rasa tak perlulah kot aku nak tunjuk kat sini cara-cara nak daftar. Tekan Open The Chrome Web App untuk daftar.

Step 2


Cari lah file torrent apa yang korang nak. Kalau kaki movie, website yts.to ni mesti dah tak asing bagi korang. Jadi, kat sini, aku tunjuk tutorial if nak download torrent dari website ni dulu.



1. Tekan butan Download warna hijau tu.



2. Nanti keluar kotak kat paparan skrin korang. Ok. Korang boleh pilih sama ada nak guna link magnet atau download. Kat sini, aku guna link magnet sebab aku jenis orang yang malas delete file yang dah tak guna kat PC.. Untuk dapatkan link magnet, Right-click pada gambar magnet tu dan Copy Link dia. 

Kalau korang download dari website kickass pun sama je.


Step 3



Pergi ke Hive korang. Klik pada Add Files, kemudian klik pada butang '+' warna pink seperti dalam gambar di atas.

Bila tekan butang '+' tadi, dia akan jadi macam ni. ↑
Butang Pink untuk cancel add file.
Butang Oren untuk upload file dari PC korang.
Butang Biru untuk paste web link.

Disebabkan tadi aku guna magnet link, aku pun kliklah pada butang biru.


Lepas klik pada butang biru, korang akan nampak dia suruh paste kan link.  Ha, paste lah magnet link yang dah korang copy dari website yts.to tadi. Tekan CTRL + V untuk paste sebab dia tak kasi right click.

Dah paste, tekan butang pink tu. Done.


Kalau ramai seeder, it only took 2 seconds untuk file tu dia convertkan.

Step 4



Tekan butang seperti yang dipetakkan dalam gambar di atas and your file is downloading at full speed~ :)

Step 5 (Optional)


Kalau korang nak download pakai IDM pun boleh. Aku tak tahu sama ada IDM aku yang bermasalah ke apa, dia automatic download kat Firefox bukan IDM. Kalau korang mengalami masalah yang sama, follow these steps.


1. Tekan OK je dulu.


2. Cancel download. Pastu Right-click dan Copy Download Link.


3. Paste Link kat IDM.


Mula-mula dia detect file as download.html. Korang tunggu je beberapa saat until...


...there!

Enjoy full speed download~
So amacam? Senang dan pantas bukan? Tak payah pakai torrent client pun untuk download. :D

Kelebihan HIVE:
-Unlmited cloud storage
-Boleh stream (unlimited jugak)
-Convert laju gila
-Walaupun off browser atau PC, file masih boleh diconvertkan. Tapi jaranglah off PC sebab dia convert laju sangat.
-Kalau ada kawan guna hive jugak, kita boleh tengok media yang kawan kita share. (Bagus sebab maybe kawan kita ada file rare yang kita tak ada. Kita just pergi hive kawan kita tu dan sedut je)

Dan banyak lagi kot....tapi, hive boleh convertkan hanya public torrent tau. Private torrent takleh.


Contoh stream. Boleh full screen. Kalau video bukan hardsub, boleh upload subtitle (tekan cc).

Tapi, macam biasalah. HIVE pun ada feature-feature dia yang kita kena beli. Tapi bagi aku, tak payah guna akaun PREMIUM, akaun FREE pun dah cukup memuaskan gila. If you ask me app untuk phone dia ok ke tak, itu aku tak tahu sebab aku tak pernah cuba. Setakat ini je yang aku ajar korang. Yang selebihnya, korang discover la sendiri. Hik hik. Jangan lupa bertanya jika terdapat sebarang soalan. ;-)

 
biz.