Tuesday, May 09, 2017

Pernah main PC games ini?

Masa ENT300 sem lepas, aku kena jual game dan software kepada budak-budak kat sini. Aku tahu ianya salah....sebab tu lah kesemua duit hasil dari installkan software and game tu yang dalam RM300+ disumbangkan semua ke Orphan Care. Sebenarnya aku takde banyak game pun. Semuanya aku amik dari budak laki kelas aku. So alang-alang aku dah dapat game dari diorang, aku pun mainlah game-game tu. Pastu bila dah habis satu game, aku jadi addicted nak main game lain pulak so aku pun bukaklah website ni untuk download game. Ada game yang aku main download je sebab tengok poster nampak macam best.

Di bawah adalah list game yang aku dah habis main. Ada yang best, ada yang pfft. Why don't give it a try and then you'll be the judge of that! :D


ORI AND THE BLIND FOREST



System Requirements : MINIMUM:
OS: Windows 7
Processor: Intel Core 2 Duo E4500 @ 2.2GHz or AMD Athlon 64 X2 5600+ @ 2.8 GHz
Memory: 4 GB RAM
Graphics: GeForce 240 GT or Radeon HD 6570 – 1024 MB (1 gig)
DirectX: Version 9.0c

Game ni adalah jenis platform-adventure. Abang aku yang suruh aku main dulu tapi aku tak nak sebab intro dia sangat slow (tapi sedih). Tapi bila few minutes main, baru kau rasa betapa bestnya game ni. Bagi aku, game ni cukup perfect dalam segala aspek - character, story, art, music. Dalam game ni, kau akan bermain sebagai watak yang bernama Ori. Aku pun tak tahulah Ori ni binatang apa tapi rupa dia lebih kurang macam musang. Ori ni anak angkat kepada makhluk rupa macam Baymax, namanya Naru. Satu hari, hutan tempat diorang tinggal musnah disebabkan storm and diorang kekurangan makanan so Naru ni mati kelaparan sebab dia asyik utamakan isi perut Ori je. So, tugas Ori ni adalah untuk restore hutan tu balik dengan bantuan dan guide dari makhluk yang bernama Sein.

Dia punya soundtrack memang 10/10 aku bagi! Sangat eargasm dan sangat sesuai dengan tema game ni.




FRAN BOW


System Requirements : MINIMUM:
Windows: Windows 7 or later
Processor: 1.7 GHz Dual Core
Memory 2 GB RAM
Graphics: NVIDIA GeForce GTX 260, ATI Radeon 4870 HD, Intel HD 3000, or equivalent card with at least 512 MB VRAM

Game ni memula aku main download je sebab tengok poster nampak macam best and bila aku google pun, review okay je semua. Size game pun tak terlalu besar so apa lagi, aku pun try. Dalam game point and click adventure ni, kau akan bermain sebagai seorang kanak-kanak perempuan bernama Fran yang katanya, mempunyai penyakit mental (aku tak ingat apa nama dia) after mak dan ayah dia mati kena bunuh dengan ngeri tanpa diketahui siapakah pembunuhnya. Fran ni seorang yang curious dan pandai sebenarnya. Dia ada seekor kucing nama Mr. Midnight yang sentiasa menemani dia. Kekadang, kau akan bermain sebagai Mr Midnight jugak. Fran ni currently dirawat di hospital sakit jiwa kanak-kanak. After dia diberi makan sejenis pil (berwarna merah), dia start nampak benda yang bukan-bukan (dan sangat mengerikan). Persoalan dia sekarang....adakah apa yang Fran nampak tu cuma imaginasinya sendiri atau adakah terdapat another dimension yang boleh dilihatnya disebabkan pil tu? Dan siapakah yang membunuh kedua-dua mak ayahnya?

Apa yang aku sangat suka kat game ni of course firstly dia punya artwork. Serius nice gila...and really creepy dan gore. Second, dia punya story. Kalau story game ni dijadikan movie betul, confirm laku. Bagi aku, emosi yang diberikan dalam game ni adalah sangat balance. Aku tak tahu tahu macam mana nak explain. Contohnya macam...kau rasa Fran Bow ni kan budak lagi. Tapi at such age lagi dia dah kena harungi pelbagai cabaran yang kena melibatkan nyawanya sendiri. Kau akan rasa...why?? Why these things are happening to her? So cruel!! *menangis* Tapi bila dipertengahan jalan, dia jumpa kucing dia, dia jumpa dengan makhluk-mahkluk lain yang baik hati, kau start jadi..."Awwwwwwww~ So sweet I wanna cry" macam tu. That's why aku rasa emosi dalam game ni balance. Sebuah game yang boleh memberikan emosi macam tu kepada pemain, memang patut diadapatasikan kepada filem! Anyway, there are some really difficult puzzles in this game so aku tak boleh habiskannya sendiri tanpa tengok walkthrough.





MEMORANDA


System Requirements : MINIMUM:
Windows: 7 / 8.1 / 10
Processor: 1.7 GHz Dual Core
Memory: 2 GB RAM
Graphics: NVIDIA GeForce GTX 260, ATI Radeon 4870 HD, or equivalent card with at least 512 MB VRAM

Another point and click adventure game. Kalau kau sukakan cabaran dan puzzle yang susah, inilah gamenya. Halfway main, aku langsung tak boleh nak proceed mana-mana kalau tak tengok walkthrough. Compared to Ori dengan Fran Bow, art dalam game ni macam kurang sikit tapi still beautiful jugak in some ways. Aku kurang faham sikit dengan game ni and....the game is so weird like bila kau tangkap gambar manusia dengan kamera insta, nanti keluar gambar binatang. Dan kau boleh tangkap frekuensi bunyi dalam botol. I was like...what??!! It's definitely not the game I want to play twice! LOL.





AMONG THE SLEEP


System Requirements : MINIMUM:
OS: WindowsXP SP2 or higher
Processor: Dual core 2.4GHz
Memory: 2048 MB RAM
Graphics: Video card with 512MB of VRAM
DirectX: Version 9.0

A first-person horror game. Game ni adalah lain daripada yang lain sebab kau akan bermain sebagai seorang bayi! The graphic is very nice. Masa aku memula main, memang meremang bulu roma. Dah la gelap, pastu kau kena merangkak, macam-macam bunyi yang disturbing ada, pastu ada darah kat lantai, pastu masuk dalam satu tempat tapi bila patah balik tempat tu dah tak ada, nak cari mak dalam bilik tapi bila dah sampai bilik, mak tak ada! Expectation aku terhadap game ni sangat tinggi. Tapi bila lama-lama main, sensasi seram tu makin lama makin pudar (tapi still seram la jugak). Bagi aku, the game is more to puzzle. Aku cipta rekod habis main game ni dengan 2 kali mati je (satu kali mati sebab terjatuh, satu lagi mati sebab kena tangkap dengan monster). And monster dia takdelah seram mana. Kalau dalam Fran Bow ada kucing, dalam game ni, baby ni ada teddy bear (hadiah birthday dia). At first, aku ingat teddy bear ni jahat sebab muka dia seram betul. Hahaha..anyway, function la jugak teddy bear tu. Kalau kau rasa takut, kau boleh peluk teddy tu. Nanti teddy akan bercahaya.

Game ni ada hidden mesej sebenarnya. Bila kau dah habis main, kau akan faham monster tu dari mana. Kalau tak faham jugak, boleh google.





LITTLE NIGHTMARES


System Requirements : MINIMUM:
OS: Windows 7, 64-bit
Processor: Intel CPU Core i3
Memory: 4 GB RAM
Graphics: Nvidia GTX 460
DirectX: Version 11

Puzzle-platformer horror game by Bandai Namco. Kau akan bermain sebagai budak perempuan yang bernama Six. Jalan cerita game ni sangatlah blur bagi aku...like...kenapa budak perempuan ni kecik sangat? Siapa budak perempuan ni? Kenapa makhluk pelik tu makan manusia? Siapa sebenarnya manusia? Despite ke-blur-an tu, aku still enjoy main game ni. Cuma kekurangan dia is...the game is too short, aku habis main dalam satu hari je. But I totally recommend this game!






NIGHT IN THE WOODS


System Requirements : MINIMUM:
OS: Windows 7 (64 bits only) or later
Processor: Intel i5
Memory: 4 GB RAM
Graphics: Intel HD 4000

This game is so cute! ...but a bit boring for someone like me. Kau akan bermain sebagai seekor kucing betina bernama Mae. Mae ni lebih kurang macam budak liar la. Suka kacau orang, vandalisme semua. Aku tak habis lagi main game ni sebenarnya so aku sendiri tak tahu game ni pasal apa. Tapi dia memang ada story dia cuma aku jenis yang cepat bosan so everytime ada dialog, aku just tekan next next next tanpa baca. Kalau nak faham story dia, janganlah skip. Apa yang aku faham, this game deals a lot with emotions.






RESIDENT EVIL 7 BIOHAZARD


System Requirements : MINIMUM:
OS: WINDOWS® 7, 8, 8.1, 10 (64-BIT Required)
Processor: Intel® Core™ i5-4460, 2.70GHz or AMD FX™-6300 or better
Memory: 8 GB RAM
Graphics: NVIDIA® GeForce® GTX 760 or AMD Radeon™ R7 260x with 2GB Video RAM
DirectX: Version 11

Semua orang tahu game ni. I am amazed with myself sebab berjaya habiskan main dalam masa 9 jam within 5 days (kalau takde kelas maybe aku dah habiskan lebih awal). Tak sure sama ada game ni yang pendek atau aku yang main laju (rasanya game ni yang pendek). RE7 ni sangat berbeza dengan RE yang aku pernah main sebelum ni. And this is creepier than RE6 walaupun zombi tak banyak. Yang ada cuma makhluk hitam pelik dengan family pelik yang akan cuba bunuh kau. Plot twist pun nice. Berapa minit kau main, kau akan rasa nak terkencing dah. Better jangan main sesorang.


Wednesday, April 26, 2017

3 website bagus yang anda mungkin tidak pernah dengar

1. ecwid


Zaman sekarang, terdapat banyak kaedah yang boleh dipilih oleh seseorang usahawan untuk membuka kedai online mereka sendiri. Macam-macam...tapi as for right now, kedai ig dan carousel lah yang paling popular. Namun, ig hanyalah merupakan satu laman sosial yang sepatutnya hanya berfungsi sebagai medium untuk mempromosikan produk atau menyampaikan berita. So, untuk meng-establish satu bisnes yang berjaya, seseorang usahawan perlulah mempunyai laman sesawang rasminya yang tersendiri agar kelihatan professional. Tujuan mempunyai laman sesawang sendiri juga adalah tak lain dan tak bukan, meng-install fungsi online store yang dikawal oleh sistem bagi menambah kepuasan pengalaman ber-shopping pelanggan.

Di website ecwid ni, korang boleh bukak online store dengan hanya sekelip mata secara percuma! Tak perlu susah-susah buat website from scratch, handle database semua ke apa sebab fungsi online store dari website ni boleh di-install di Blogger korang. Ya, Blogger. Walaupun percuma, untuk memilih kaedah pembayaran tertentu, iPay88 misalnya, korang still kena bayar untuk servis iPay88 tu (bayar kepada company ipay bukan ecwid). Kalau korang rasa website ni macam menarik, aku dah ready-kan satu demo untuk korang tengok sendiri betapa coolnya fungsi ecwid ni. Here's the demo website.




2. fakemailgenerator



Sila abaikan iklan 18+ itu. Seperti nama websitenya, website ini berfungsi untuk meng-generate emel palsu untuk anda. Sesuai digunakan untuk korang yang ingin mendaftar akaun di suatu laman web yang korang tak tahu bagus mana servisnya selagi tidak mendaftar sebagai ahli di situ. Kalau korang tak nak guna emel yang dia generate pun tak apa. Korang boleh ikut suka bubuh nama apa yang korang nak. Macam kat atas, aku letak 'sayasukaayamgoreng'. Tapi apa yang bagusnya tentang website ni kan....walaupun emelnya fake, korang still boleh receive emel. Sebagai contoh, korang buat akaun facebook pakai fakemailgenerator. Di fakemailgenerator, korang akan receive email confirmation untuk mengaktifkan akun facebook anda. Okay.....please jangan salah gunakan fake mail ni. Lol

3. gocardigans



Jangan salah faham, website ni bukanlah website menjual cardigan terpakai tetapi website untuk membuang tweet-tweet lama anda ke dalam tong sampah buat selamanya. Website ni sesuai bagi orang-orang yang ingin meng-delete tweet diorang secara banyak sekaligus. Kadang, kita nak delete tweet yang sangat lama tapi bila scroll-scroll, tengok-tengok dah sampai limit twitter tak kasi scroll. Kat gocardigans ni pun ada limit tweet yang dia paparkan tapi dia akan ajarkan caranya untuk korang retrieve tweet-tweet lama tu.

 Kenapa nak delete, baik buat akaun baru je? Well...semua orang ada reason yang tersendiri. Mungkin diorang selalu rasa insecure kalau tweet banyak-banyak atau rasa nak buang semua tweet-tweet lama dia yang memalukan?



Itu saja untuk hari ini. Aku tulis tak menyeluruh sangat so pepandailah korang explore sendiri website-website yang dimentionkan di atas kalau ada yang menarik perhatian korang. Kalau korang ada website lain yang korang rasa bagus dan ingin dikongsikan, silalah kongsikan diruang komen.


Cara bypass semua link shortener (adf.ly, linkshrink, ouo, linkbucks, bc.vc dll) / How to bypass all URL shortener with ads



Hi semua. Aku tahu, blog ni sangatlah dah tak teratur dah sekarang. Banyak post-post kat sini yang dah outdated sebab aku malas nak update. Tapi aku tak sampai hati nak delete blog ni sebab kekadang aku suka share knowledge baru kat orang. So ini bermaksud, kalau aku ada something nak share, aku akan tulis kat blog ni. Kalau takde, aku akan abaikan je blog ni dan kalau rajin, aku akan balas pertanyaan-pertanyaan korang.

Pada pos kali ni, aku nak ajar korang macam mana nak bypass semua link shortener yang buat duit. Apakah itu link shortener buat duit? Pernah tak, kau pergi satu website ni untuk download anime dan drama. Tapi link untuk download kat website tu semua pakai link shortener in which kau kena tunggu 5 saat untuk continue kepada link download sebenar. Korang tak rasa benda tu annoying ke? Besides, ada link shortener yang mengeluarkan ads yang melampau-lampau.

Pernah pakai extension Adblock Plus untuk Chrome? Aku pernah pakai dulu and it works, aku suka. TAPI......walaupun aku pakai adblock, at certain link shortener website, dia boleh detect kita pakai adblocker! Which means, walaupun ada adblock, kita still tak boleh bypass link shortener tu malah, langsung tak boleh proceed ke website sebenar sampai korang disable dulu adblocker. Annoying sungguh bukan?

Jadi, aku jumpa a new solution, iaitu AdsBypasser! Sebelum aku ajar korang macam mana nak install, kita kenal-kenal dulu dengan dia. :)

Apa yang korang kena tahu is, AdsBypasser ni boleh bypass lebih daripada 800 link shortener website but unfortunately, dia tak boleh block pop-up ads dan tak ada kat Chrome Store. Untuk install extension yang bukan dari Chrome Store ni yang tricky sikit. Jadi, kat sini, aku ajarkan korang 2 benda. First, macam mana nak install extension yang bukan dari Chrome Store. Second, aku ajar korang macam mana nak bypass link shortener yang ada ads. Aku tahu korang malas membaca so ikutilah video tutorial di bawah. Maaf, tak ada text, narration ke what so ever sebab aku pun malas~~


Tutorial ni adalah untuk pengguna Chrome sahaja. Kalau pakai Mozilla, cara dia sama je cuma kalau Chrome guna TamperMonkey, Mozilla guna GreaseMonkey. Dia jugak support untuk browser lain macam Safari dan Opera. Korang boleh bukak terus website diorang lah senang citer.

If you think this post is helpful, please comment thanks down below. Or perhaps you've better method than this, feel free to share your knowledge!



Friday, October 30, 2015

#1 Random Things: Movie

Lama gila tak update blog sebab takde idea langsung nak tulis apa. Dulu aku buat blog pun sebab nak buat duit. Tapi hampeh...bertahun tahun, still RM5 dalam nuffnang. Hahaha. Harini...aku nak tulis some random things yang tetibe terlintas kat fikiran aku. Tapi dalam post ni, aku nak cakap pasal Movie je sebab 'things' yang aku nak tulis tadi tetibe hilang tah ke mana. Maybe akan aku tulis kat post2 yang akan datang.

Movie

Dulu aku pernah teringin nak jadi pengarah filem. Aku nak buat filem yang canggih2 dan best gila. Aku nak buat filem yang orang Melayu takut nak buat atau tak pernah buat. Aku nak buat filem macam filem Hollywood. Sebenarnya, sekarang pun aku masih simpan lagi cita2 nak jadi pengarah filem. Minat tu mula berputik everytime aku tengok citer Hollywood kat pawagam. Cerita macam Real Steel, Mission Impossible: Ghost Protocol, Jack the Giant Slayer,  Pacific Rim, Maleficent dan banyak lagi betul2 buat bulu roma aku meremang. Aku sangat kagum dengan kesan khas dan CGI dalam filem2 Hollywood serta idea2 diorang untuk cipta satu storyline dan karakter yang hebat. Kadang, yang mana satu orang betul, mana satu ciptaan komputer pun kita tak boleh nak beza sebab nampak real sangat. Tapi, sekarang aku nampak macam filem2 tempatan sudah sikit2 membangun...

Actually bukan benda tu yang aku nak citer sebenarnya. Aku nak komen pasal movie bergenre cinta atau movie yang ada selitkan sedikit pasal percintaan. Aku tak suka cerita cinta yang nampak mudah. Contoh, macam most Hollywood movies, baru kenal sehari dua, dah bercium, dah bawak balik rumah dan sebagainya. Kadang buat aku rasa benci kat movie tu sebab aku rasa macam..."Aik? Senangnya?". Ok,...maybe tu disebabkan citer omputih...omputih kan kau tahu lah budaya dia macam mana...asyik2 nak berseronok.

Kalau aku jadi pengarah filem dan ingin membuat filem berunsurkan percintaan, kemungkinan besar aku akan buat cerita cinta yang sedih like cinta bertepuk sebelah tangan. Cerita yang sedih tak semestinya kena berakhir dengan watak utama dia mati. Sebab apa aku nak buat cerita macam tu? Sebab pada sudut pandangan aku, bukan senang nak cari cinta. Bukan senang macam buku terjatuh pastu terpegang tangang pastu dua dua suka sama suka. Not like that. Bagi aku, ya kita boleh jatuh cinta at anytime tapi adakah senang untuk orang yang kita suka, suka kita balik? Even kau cantik gila pun, ramai orang suka kau, tapi mesti ada orang yang nampak kau macam biasa2 je. Mesti. Sebab apa? Sebab cantik itu subjektif. Definisi cantik bagi setiap orang adalah berbeza. Sebagai contoh, bagi kau, mata sepet, muka lonjong, hidung mancung itu cantik tapi bagi aku, mata bulat, hidung besar, muka petak itu cantik. Cinta bukan diukur dari segi rupa paras semata-mata tapi juga diukur dari aspek2 lain seperti personaliti. TAPI bende pertama yang korang akan pandang of course, yang cantik kan? Jangan nak tipu. Lumrahlah kan...manusia suka akan kecantikan.

Back to topic asal. Sejujurnya, aku tak expert pun pasal cinta sebab aku tak pernah in a relationship  before (pernah sekali tapi tak sampai seminggu sebab aku tak suka laki tu pun sebenarnya :v). Aku suka akan kisah cinta yang 'impossible'. Contoh orang miskin dengan orang kaya (atau cinta beza taraf), cinta antara guru dengan anak murid, cinta antara darah daging atau cinta sama jantina.

Pernah tak waktu sekolah menengah dulu kau jatuh cinta kat cikgu practical korang? Atau tak kisah lah cikgu practical ke cikgu dah dekat nak pencen ke. Bagi aku, it's not impossible for the relationship to happen sebab mak bapak aku sendiri pun jurang perbezaan umur adalah 20 tahun. Not impossible jika kedua2 pihak dah ada akal dan dah matang. Tapi pada pandangan certain people, it's satu benda yang hina bila cikgu dengan anak murid tu in a relationship. Orang akan anggap...cikgu ni pergi sekolah tugas dia mengajar anak murid supaya jadi orang berjaya bukannya cari jodoh di kalangan budak sekolah. Walaupun relationship diorang tu sebenarnya possible untuk berjaya, tapi, bagaimanakah diorang akan handle cacian dan hinaan orang lain? Adakah diorang akan give up sebab tak tahan dengan cacian orang sedangkan hati masing2 masih ada rasa sayang? Adakah watak2 utama boleh bersabar? Apakah decision yang watak utama akan buat? Tinggalkan orang yang mereka cinta? Bunuh diri? Move on dengan orang lain? Yakinkan orang lain? Haaa...same goes to cinta antara darah daging and yang sama jantina. Bezanya, this kind of relationship will never be possible sampai kiamat. Cinta antara darah daging ni bukan macam tinggal satu rumah lepas tu tetiba tersuka. Macam mana kalau tetiba kau dapat tahu rupa2nya fiance kau adalah adik kau sendiri? Ha..dah nak kawin ni...dah siap plan wedding lagi...sekali dapat berita macam tu. Haha...kisah cinta sama jantina ni...aku nak tengok macam mana watak dia hold emotions dia. Sebab like aku cakap, you can fall in love at anytime...maybe hari ni kau straight tapi tetiba Allah nak bagi kau dugaan sikit, kau tersuka kat pengkid ke camne. So...kat sini, aku nak lihat, macam mana  watak utama dia melawan perasaan suka tu. Adakah dia berjaya? Adakah tidak? Kesimpulannya, aku suka cerita cinta yang pelik2 semua camni sebab nak tengok watak2 dia buat decisions selain mengetengahkan yang perasaan suka, it's not a choice and it's not easy to change.

Ok...itu semua kisah cinta yang dikategorikan sebagai 'tak normal'. Bukan aku tak suka cerita cinta yang ada happy ending...aku suka cerita yang mengajar something kepada penonton2. Ajar pasal realiti kehidupan dan berhenti daripada berfantasikan kisah cinta yang agak mustahil untuk berlaku in real life. Relationship goals la pe semua tu...maybe, ya, sesetengah orang tu dia agak beruntung...kisah cinta dia senang dan dikurniakan kekasih yang sweet2 kononnya tapi tak semua orang beruntung kay. So how about we create a love story yang menyentuh hati penonton. Pernah tengok cerita 5 Cm Per Second? Ha...aku nak penonton rasa macam apa yang aku rasa time tengok cerita tu. Cerita yang bagus adalah cerita yang orang boleh relate in real life diorang. Kalau nak buat citer merepek, tulis cerita fantasi je terus senang. Aku cakap camni maybe sebab ada banyak lagi cerita cinta yang best aku masih tak tengok (aku dah tengok TFOS dan awal2 lagi aku tak suka) kot...jadi kalau korang rasa ada cerita cinta yang rasa2 nya lain daripada yang lain or cerita cinta yang bebetul feeellsss, silalah rekomen kat aku.

P/S: Dalam otak aku ni penuh dengan idea nak buat kisah cinta tapi malas nak tulis atau lukis..

 
biz.